Vinrute-del 2

I modsætning til vinruten i Alsace, som går gennem bakker, landsbyer og vinmarker et stykke væk fra Rhinen, løber stort set hele vinruten i Mosel langs Mosel floden, fra Trier i syd til Koblenz mod nord. Floden bugter sig gennem landskab med mange store sving, og hele vejen kører man med floden på den ene side og vinmarker på den anden. De fleste af markerne ligger på stejle skråninger på begge sider af floden, hvilket unægteligt stiller store krav til både pleje af planterne og høstning af druerne.

Mosel snor sig gennem landskabet med vinmarker på begge sider

Vi startede vores Mosel vintur med et besøg i byen Trier, som bryster sig af at være Tysklands ældste by. Men bortset fra resterne af den ældgamle borgmur, som tjener som indgang til bycentrum samt en imponerende kirke, var byen som de fleste andre byer. Til overflod fyldt med butikker, som repræsenterer de sædvanlige, internationale mærker.

Borgmuren i Trier bygget i år 180

Fra Trier gik det nordpå gennem noget af det smukkeste landskab Tyskland kan byde på. Og det kan efter vores mening sagtens måle sig med naturoplevelserne i både Spanien og Italien.
Da vi nåede til byen Bernkastel-Kues tjekkede vi ind på en campingplads, beliggende ned til floden og med en smuk cykelrute de tre kilometer ind til centrum. Bernkastel er en af de mange smukke småbyer langs Mosel, hvor man kan fornøje sig med at betragte de mange imponerende flotte huse, spise på en af mange lokale restauranter og naturligvis både smage og købe vin, direkte fra producenten.

Flere smukke huse her i Bernkastel
Weinstube Spitzhäuschen
Nok flyder Mosel stille, men ikke så sjældent stiger vandstanden. Mor Gretschen fortæller om de gange Bernkastel er blevet oversvømmet. Se mærkerne på huset

Moselområdet er leveringsdygtig i enorme mængder vin, lige fra Piesporter til hvidvin af virkelig høj kvalitet. Det er især Riesling, som tegner sig for langt den største vinproduktion.

Mosel er dog også andet end vinproduktion. Der er et omfattende udbud af krydstogtoplevelser, ombord på de lange, lave skibe, som sejler tusinder af turister på Mosel og ved Koblenz ind på Rhinen.

Krydstogt på Mosel

Derudover fungerer floden også som “landevej” for de lange flydende lastskibe, som sejler med sand, metaller, byggematerialer, affald og meget andet.

Flodpram på Mosel

Mosel var en stor oplevelse, som tegnede et noget andet og mere positivt billede af Tyskland, som ferieland (værsgo Michael).

Bodensee – søen som deles mellem fire lande

Fakta:
Bodensee er Centraleuropas tredje største sø, og grænser op til både Tyskland, Schweiz, Østrig og Liechtenstein. Den er 63 km lang, op til 14 km bred og har en maksimal dybde på 252 meter. Søen får tilført vand fra 236 floder og bække, hvoraf Rhinen er den kendteste og mest betydningsfulde. Rhinen løber således igennem søen og fortsætter sit løb til den munder ud ved den hollandske kyst.

Solnedgang over Bodensee

Vi slog først lejr den 7. maj ved den del af søen, som kaldes Untersee. Ved et meget naturskønt område, hvor campingpladsen (igen) ligger helt ned til søen. Vi var heldige at få en plads med udsigt over vandet og tæt på ophalerstedet, hvor der dagen igennem var stor aktivitet med at isætte og ophale både. Søen er meget ren og der fiskes ivrigt både langs brederne, men især fra de mange småbåde, som trods alt ikke fylder meget på den kæmpestore sø.

Livlig aktivitet ved søen

Untersee er den del af Bodensøen, som ligger tættest på det område, hvor søen forvandles til Rhinen, og løber videre ind i Schweiz. Vi havde valgt at overnatte her, da vi gerne ville sejle en tur op ad Rhinen, og allerhelst hele vejen til Schaffhausen, hvor floden danner Europas største vandfald. Efter et par dag med cykelture i den skønne natur, tog vi afsted med en af de mange turbåde, som hver dag besejler søen og som standser ved alle de små landsbyer både på den tyske bred ved søen og den schweiziske side.

Diessenhofen en af de mange, smukke byer langs Rhinen

Efter to en halv time på Rhinen, nåede vi Schaffhausen, og fik lejlighed til at se Rheinfall, som naturligvis ikke tåler sammenligning med Niagara Falls, men alligevel. Det er det største vandfald, vi har i Europa, og det var et imponerende syn at se de vældige vandmasser og den kraft de besidder.

Når man kommer tæt på vandfaldet er det svært at høre andet end vandets brusen
Vil man betale, kan man blive sejlet ud på klippen i midten

Tilbage igen mod vores lejr, og denne gang tog turen en time længere, da vi skulle sejle mod strømmen.

Det sidste stykke fra havnen til vandfaldet foregik i dette tog